Na twee jaar arbeidsongeschiktheid van een werknemer krijgt hij of zij een WGA- of IVA-uitkering. De WGA-uitkering is voor personen die tussen de 35 en 80% arbeidsongeschiktheid of volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn. De IVA-uitkering is er voor mensen welke volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn (tussen de 80 en 100% arbeidsongeschiktheid). Zonder aanvullende inkomensverzekering gaat een werknemer er na twee jaar arbeidsongeschiktheid financieel altijd op achteruit.

De volgende aanvullende inkomensverzekeringen kunnen hiervoor afgesloten worden:

  • WIA-bodemverzekering (na twee jaar ziekte tussen de 15 en 35% arbeidsongeschiktheid)
  • WGA-hiaatverzekering (na twee jaar ziekte tussen de 35 en 100% arbeidsongeschiktheid)
  • WIA-excedentverzekering (na twee jaar ziekte tussen de 35 en 100% arbeidsongeschiktheid, geldt voor mensen met een salaris boven de WIA-loongrens)

In bepaalde cao’s zijn vereisten opgenomen. Werkgevers dienen bijvoorbeeld een aanvullende inkomensverzekering voor het personeel af te sluiten. Dakdekkersbedrijven hebben in de cao bijvoorbeeld een verplichting voor het afsluiten van een WGA-hiaatverzekering staan. Dit soort afspraken kunnen overigens ook in de arbeidsvoorwaarden vastgelegd zijn.

Op dit moment zijn er veel branches waarbij krapte op de arbeidsmarkt een issue is. Een of meerdere aanvullende inkomensverzekeringen kunnen dan als secundaire arbeidsvoorwaarde erg aantrekkelijk zijn om zo nieuw personeel aan te trekken, omdat de concurrentie deze verzekeringen niet altijd heeft. Wij kunnen hier als service ook voorbeeldbrieven voor opstellen.


Afdrukken   E-mailadres